Titel: Sälskallen i skogstjärnen.

Meddelare: F.d. Hemmansägare Per Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Ultrå

I gränsen mellan Ultrå och smöråkersskogarna ligger en tjärn, som heter Rötjärn. Det är inte synnerligen fiskeligt där. Förr i tiden hade de för sig, att det skulle finnas mycken fisk där, men det var så starkt rå i tjärnen, så att det inte gick få fisken.

Nu var det söri Medelpad en trollgubbe, som kallades "Nåljegubben." Någon härifrån hade varit till honom och sökt bot för någon sjukdom eller vad det kunde vara. Då hade han också passat på och fråga huru de skulle bära sig åt för att få rået ur Rötjärna. Jo, de skulle skaffa sig ett sälhuvud och släppa i tjärnen, så skulle rået må ge sig iväg, Men då skulle det bli ett sådant uppror i vattnet, att det skulle svämma över vida omkring. Nu är det låglänt och sumpigt runt hela tjärnen riktiga gungflyer eller "dyer," som vi säger. Det blev ett rasande huvudbry, huru de skulle bära sig åt för att få huvudet i vattnet utan att riskera bli dränkta av översvämmningen. Då hittade de på att sätta upp sälhuvudet på stång, som fick luta ut över vattnet .
Neromkring stången skulle de lägga torr ved och bränna omkull stången. De skulle då få stå på höglandet i trygghet och åse undret. Men nu var där en spjuver med, som inte trodde på det där, varför han tog och slängde sälhuvudet ut i vattnet, medan de som bäst höll på ordna. Då fick de andra bråttom att rädda sig in på fast mark, för nu bleve det nog farligt. En av dem höll ocjkså på få sätta till livet. Han gick ner sig ända upp under armarna i dyn, så att den där "fritänkaren" måste hjälpa honom upp. Detta tilldrog sig före mina dagar, men historien lär ska vara riktigt sanning.